Kamra-túra

Kamra-túra az Otthon moziban

2021-09-24 21:53:02

Az Otthon mozi nagyon jó választásnak bizonyult az egyesület számára, mely a helyi gazdaságokban megtermelt alapanyagok feldolgozását, a termékek piacra jutását segíti. A Toxikoma című film közönségtalálkozóval egybekötött vetítése teltházzal futott, így közel kétszázan kóstolhatták meg Kujáni László lekvárjait és gyümölcsitalait, Kökény Sándor füstölt termékeit és Szombatiné Tóth Katalin mézeit.

A termékkóstoló mellett az érdeklődők bővebb információt kaptak a Kamra-Túra Egyesületről, tagjaikról, azok termékeiről, és az általuk szervezett további programokról. A kóstoltatás mellett ugyanis a szervezet lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, hogy szervezett gazdalátogatás keretében személyesen is megismerkedjenek a termelőkkel, és azok munkájával.

A Kamra-túra keretében az érdeklődők három termékkostolón vehettek részt. A szeptember 22-ei mozis kóstolás előtt szintén az Otthon mozi adott helyet a Pilze-Nagy Kft. laskagomba-pástétom kóstolójának és megismerkedhettek az érdeklődők Nagy Ervinné homoktövisnektárjával is, az első helyszín pedig a Csiperó Udvar volt, ahol a Magyarország Öröme rendezvényre került sor.

A Gazdalátogatás elnevezésű program során a minőségi helyi termék iránt érdeklődők megtekinthették a Pilze-Nagy Kft. munkáját, a Kujáni tanyán folyó termelést és feldolgozást; szeptember 17-én a Dimenzió Borászatba látogatnak el, míg szeptember 30-án pedig Kökény Sándor hentes üzemébe.

A "Kamra-túra" Homokháti Gazdaudvar Hálózat gyökerei a 2000-es évek elejére nyúlnak vissza. A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara a Homokhátság megváltozott természeti, környezeti adottságaira, az egyre nehezebbé váló gazdálkodási körülményekre igyekezett megoldásokat, alternatívákat kínálni az itt élő és gazdálkodó embereknek. A gazdák aktív közreműködésével akkor megvalósult szakmai program egyik legjelentősebb eredménye lett, hogy megismerték egymás tevékenységét, a közöttük kialakult kölcsönös bizalom több évtizedre szóló közös munka alapját képezte.


2005-re megvalósult a "Kamra-túra" projekt, melynek keretében a tagok közösen alakítják ki a működési szabályokat, a hálózati tagság feltételeit, védjegy rendszert alkottak, közös internetes felületen jelenítik meg termékkínálatukat, valamint kihasználják a közösségi marketing nyújtotta lehetőségeket. Egyesületként pedig pályázatokban is részt vehetnek.

A termékkostóló és gazdalátogató rendezvények a Helyi értéktárba felvett termékeket mutatják be. A program a „Kecskeméti civil közösségek erősítése” pályázat keretében valósul meg (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01430), a Városi Szociális Közalapítvány által kiírt pályázatnak köszönhetően.

Tovább...

Csenki Csaba, www.hiros.hu

Vissza