Kamra-túra

Molnárné Kárász Rita

Lakcím:
6230 Soltvadkert Szent István utca 21.
Telephely:
6230 Soltvadkert Szent István utca 21.
Gazdaudvar címe:
6230 Soltvadkert Szent István utca 21.
Telefon:
+36-30-869-3239
E-mail:
Weboldal:
Elérhetőség leírása:
Szent István utca 21.
Információk:
Soltvadkerten élek férjemmel és két gyermekemmel. Valójában az ő kedvükért fogtam neki a szörpkészítésnek. A család segítségével művelem a kis földterületet, ahol az alapanyagok megteremnek. Sokat járok ki a földekre, hogy megnézzem mennyit fejlődtek a növényeim, mennyit nőttek a gyümölcseim, hogyan változik a kert évszakról-évszakra.
A kert és a termék előállítás teljes mértékben összetartozik. A befőzés régi hagyomány, tradíció. Csinálták már dédanyáink, csinálták már nagyanyáink és csináljuk már mi is. Megpróbáljuk a tavasz, a nyár és az ősz ízeit elraktározni, üvegbe zárni. Nincs jobb érzés, mint amikor az ember kinyit egy üveg szörpöt vagy egy lekvárt és érzi a gyógynövények, a gyümölcsök aromáját, ez által kicsit újra a tavaszt, a nyarat és az őszt.
A kert mindig meghatározza a hangulatunkat, életünket. Ezt az érzést szerettem volna a termékeim mellé üvegbe zárni, bízva abban, hogy ezáltal mások is megérzik, hogy szívvel-lélekkel és kézzel készített finomságok mennyivel másabbak, mint nagyüzemi társaik.
A kert művelése során nem használunk mérgeket, erős vegyszereket. A területet az agrár-környezetgazdálkodási program előírásainak megfelelően műveljük, szem előtt tartva a környezettudatos gazdálkodást.
A befőzés során sem használunk tartósítószereket. Termékeim többgenerációs, hagyományos befőzési technikával készülnek.

Termékek

  • homoktövis őrlemény
  • lekvárok
  • szörp

Térkép

A gazdaudvar megközelítése:
Kecskemétről indulva az 541. sz. út (3,4 km) majd az 54. sz. úton Jakabszállás, Bócsa és már itt is van Soltvadkert és az 54. sz. útról a Szent István utcára fordulunk. 44,8 km.

Képek

Ritával édes a szörpözés
2016. április 6.

Jó lenne, ha a cukros és aromás üdítők világában több szót kapna a szörp, ami azért finom, mert finom gyümölcsből készül. Rita viszont nem csak gyümölcsökből főzi az ország legjobb szörpjeit…


Azon az ominózus gazduramos-innoválós konferencián, amiről korábban írtam, ott futottam össze Ritával, akiről a szüneti netvörkölés forgatagában annyit mondott Németh Krisztina - aki szerintem amúgy stabilan bedolgozta magát a szőlőszakértők topháromjába – hogy ő az a Rita, aki az ország legjobb szörpjeit készíti. Mondjuk látszott is, hogy minden kezében volt pár ízléses kis szörpös üveg, amiket nőies finomsággal osztogatott az arra érdemes, poziban lévő résztvevőknek és a törzsvevőinek. Én nyilván nem sorolódtam ide, de egy röpke kis beszélgetés azért jutott…

Mark barátommal úgy isszuk a bort mostanában, hogy a legolcsóbb borhoz (Vino Bianco by Lidl) öntünk egy kevés olcsó szörpöt (Dizzy by Lidl) és végül felöntjük bubisvízzel. Az azért nem Lidl, mert nem vagyunk a harddiszkont reklámemberei, az Szentkirályi, mert azt stabilan haza lehet cipelni a hatos gyűjtőben. Jó ez így ahogy van, de azért az emberben ott motoszkál, hogy ettől azért még van feljebb. A feljebbet nem a bor vonatkozásában értem, hiszen nyilván van jobb, mint az eredetmegjelölés nélküli olasz tömegbor, de azt igyák csak a borsznobok, meg szörphöz keverni milyen béna már a satólafitrócsild. Én finomnak érzem a málna ízű Dizzy szörpöt, de tudom, hogy a szörpözésünk minőségi megújulásának itt lehet a kitörési pontja.

Rita amúgy – a vezetékneve nem is érdekes, a www.ritaszorp.com oldalon biztos ott van – igazi kávéházi, társasági nő, akivel édesen el lehet beszélgetni nem csak a szörpözésről, hanem a legkeményebb boros témákról is. Rita elmesélte, hogy Soltvadkerten főzögeti a szörpöcskéit, ami a legkeményebb magyar borvidék – mondjuk ki – epicentruma. Viszont arrafelé sokat süt a napocska, ezért a finom, édes gyümölcsökből lehet is rendes szörpöt csinálni. Van egy rakás díja – ezek engem nem szoktak érdekelni – de arra azért odafigyeltem, hogy valami elég komoly gyümölcsleves, szörpös versenyen fölényesen elnyerte a Magyarország legjobb szörpje díjat. Ez azért nem semmi, ahogy a mi kis falunkban mondanák. Nekem viszont a legjobban az tetszett, hogy Rita leválasztotta magát a klasszikus málna-eper-meggy vonalról és bár ezekben is klasszis, belenyúlt a „nemgyümölcs” szörpökbe. Van nála borza-, hársfa- és akácszörp mellett még menta és levendula is. Mondtam is a Mark gyereknek, hogy ha sikerülne bevágódni ennél a Ritánál, és megdobna egy levendulaszörppel, akkor kidolgoznánk a Vino Bianco levendulás szörpös változatát, aztán ő, mint jól csengő olasz-magyar koprodukciót bevezetné a terméket az igényes tengerentúli piacokra.

Forrás: www.agrocafe.hu

2016. február 1.


Bemutatkozó kisfilm
2017. május 8.
Smile