Kamra-túra

Gyulai Zita

Lakcím:
6000 Kecskemét Páfrány utca 5.
Telephely:
6000 Kecskemét Páfrány utca 5.
Gazdaudvar címe:
6050 Lajosmizse Bene tanya
Telefon:
06-30-9755-808
E-mail:
Weboldal:
Elérhetőség leírása:
Bene tanya
Információk:
2010. óta műveljük Lajosmizse benei határában fekvő birtokunkat, ahol azért termesztjük zöldségeinket, gyümölcseinket, fűszernövényeinket, hogy tiszta, vegyszermentes élelem kerüljön asztalunkra.
A frissen el nem fogyasztott zöldségekből, gyümölcsökből férjem és három gyermekünk segítségével tartósítószerektől mentes kézműves befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat készítünk.
A befőtteket, lekvárokat kíméletesen főzzük, hogy színük, ízük és fontos beltartalmi értékeik is megmaradjanak.
A fűszernövényeket is együtt gondozzuk, szedjük, szárítjuk, fosztjuk. Nem morzsoljuk össze őket, így illóolajukat megőrzik a felhasználásig.
Szeretünk tanyán élni, és a természettel összhangra törekedve munkálkodni.
A teremtett világgal való mindennapos együttlét csodákkal ajándékoz meg, alázatra tanít, derűs erővel tölt fel. Hálásak vagyunk növényeinkért, amik a természet rendje szerint ? számunkra is példaértékűen ? élnek és virulnak, szolgálnak.
Öröm kikelettől, zsendülésen, betakarításon, szüreten, befőzésen át kamrapolcig kísérni a termést, öröm hetek, hónapok múltával újra kézbe venni, sőt mi több, megízlelni munkánk gyümölcseit. Igazán nagy öröm látni családtagjaim elégedettségét.
Jó szívvel ajánlom Önnek is termékeinket. Bízom benne, hogy a termékeinkből készített ételeinek olyan sikere lesz, mint családomban az enyéimnek.

Éléskamránk polcán lekvárok, befőttek, fűszerek sorakoznak:
alma-galagonya lekvár, bodzabogyó lekvár, bodzabogyó szirup, bodzavirág szörp, csemegekukorica, csemegeuborka, cseresznye befőtt, csipkebogyó lekvár, dió befőtt, galagonya lekvár, görögdinnye savanyúság, gyalult tök, gyöngyhagyma savanyúság, káposztával töltött kápia paprika, körte befőtt, körte lé, marinált kápia paprika, meggy befőtt, meggy lekvár, meggy szörp, őszibarack befőtt, őszibarack lekvár, padlizsán krém, paprika krém, paradicsom szósz, rebarbara lekvár, sárgabarack befőtt, sárgabarack lekvár, sárgadinnye lekvár, szamóca lekvár, szamóca szörp, szilva befőtt, szilva befőtt ecetes, szilva lekvár, szőlő befőtt, szőlő lekvár.
Almaecet, meggyecet, majoranna, izsóp, szurokfű (oregano), tárkony.

A fenti felsorolás tájékoztató jellegű.
Elnézést kérek az időközben elfogyó termékek miatt.
A megvásárolható termékeim listáját havonta frissítem a Gyulai Zita termékei 2014 kezdetű táblázatban.
Ha jövőre nem szeretne lemaradni, akkor írjon, előjegyzést felveszünk a zita.gyulai@gmail.com címen vagy a 06 309 755 808-as számon.

Termékek

  • szárított fűszerek
  • befőttek
  • lekvárok

Térkép

A gazdaudvar megközelítése:
Kecskeméten az Izsáki úttal párhuzamos Énekes utcáról nyílik a Páfrány utca (Petőfi város)

Képek

Gyulai Zita-Petőfi Népe cikk
2014. április 8.
Városi közgazdászból lett tanyasi gazdasszony Gyulai Zita

Tavaly 40-féle lekvárt, befőttet, savanyúságot ésszörpöt készítettek, kerülték a tartósítószert

 

Gyulai Zita veteményeskertjében már februárban akadt tennivaló. Kikelt a hagyma és fokhagyma, az ősszel vetett mák. Szépen zöldell a fóliasátorban a saláta. A kamrájában roskadoznak a polcoka sokféle lekvár, befőtt, szárított fűszernövény alatt, amiket azt idéntől kistermelőként értékesít a gazdasszony. Emellett gyógynövények termesztésével is foglalkozik. És sok minden mással.

-       Azért költöztünk férjemmel és három gyermekünkkel városból Lajosmizse határába tanyára, hogy tiszta, vegyszermentesélelem kerüljön az asztalunkra. Végzettségem szerint közgazdász vagyok. Férjem grafikus vállalkozó. Korábban eszembe sem jutott, hogy tanyán éljek. Még öt éve is furcsán néztem volna a mai önmagamra. Gyermekeink születése táján kezdet tváltozni a gondolkodásunk. Kerültük a háztartásban használatos vegyszereket, odafigyeltünk arra, hogy minél kevesebb gyógyszert, tartósítószerrel készült készterméket, ételalapanyagot vásároljunk. Itt a tanyán egyre több ételt magunk készítünk, a saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből, fűszerekből. A tésztát még nem magam gyúrom, mert tavaly róka tizedelte a baromfiudvart. Friss tehéntejet vásárolunk, amiből nemrég elkezdtem vajat köpülni. Jól jönne egy nagyanyáink korabeli kézi köpülő, de befőttesüveggel is sikerül. Vetettünk búzát, hogy legyen saját lisztünk. Malmunk még nincs, de megszerettük a főttbúzát. A kézi erővel üzemeltethető régi gépekre mi nem múzeumi darabokként tekintünk, hanem az ön- és környezettudatos életünk segédeszközének használjuk.

A tanya gyümölcsösében terem alma, körte, cseresznye, meggy, sárgabarack, szilva.Télire megtelt a család éléskamrája. A termést egy részét aszalták, befőzték,savanyították, szárították. Iparkodnak visszatérni a házi, tartósítószermentes készítményekhez. Tavaly 40-féle lekvárt, befőttet, savanyúságot és szörpöt készítettek.

–       Van saját almaecetünk, paradicsomszószunk, mártermelünk mustárt a mustárkrémhez – folytatja Zita. – Amit nem fogyaszt el a család, azt tartósítjuk. A fölösleget szeretném értékesíteni, amihez kistermelői regisztrációs számot igényeltem. A jogszabályi előírásoknak megfelelő egységes címkéket készítettünk. Jól jön a grafikus férj a családban. A munkából gyerekeink is kiveszik részüket. Együtt tanulunk, együtt lépegetünk elődeink útján. Mindannyiunknak öröm a természetben élni, dolgozni és elfogadni ajándékait. P. Zs.

 

Megjelent: Petőfi Népe, 2014.március 31., 4. oldal

Bemutatkozó kisfilm
2017. május 8.
Smile