Homokháti tanyák egy lépéssel előbbre a piacon
A tanyafejlesztési program keretében megvalósuló „Homokhátság tanyai
gazdaságainak piacra jutását segítő Kamra-túra” projekt április végén
zárul. A három megyére –Bács-Kiskun-, Csongrád-, Pest- kiterjedő projekt
keretében a megyei agrár
A tanyafejlesztési programból elnyert támogatás a már több mint hat éve
működő Kamra-túra Homokháti Gazdaudvar Hálózat szervezetfejlesztését,
egyesületi forma kialakítását is tette lehetővé. A frissen alakult
egyesület elnöke, Gál László, aki biogazdálkodást folytat Bugacon. A
növénytermesztés mellett száz szürke marhát, rackajuhot, mangalicát
nevel. A gazdasága megszerezte a bio minősítést korábban. Az egyesület
tagsága kistermelőkből áll, akik a saját gazdaságukban megtermelt
alapanyagokból, a régi öregek receptjei alapján állítják elő mindazon
élelmiszert, amivel a környékbeli piacokon kívánnak még több vásárlót
megcélozni. A gazdák csak saját termelésű áruval jelenhetnek meg a
piacokon, minőségi zöldséget, gyümölcsöt, mézet, bort, szőlőt,
húskészítményeket, tejet, tejterméket, gyógynövény készítményeket
állítanak elő. Ezek az oltalom alatt álló Homokhátság védjegyet viselik.
Ez a védjegy a minőség garanciája, így a tagok egységes arculattal
jelennek meg a vevők előtt. Ez azért fontos, mert a vásárló
beazonosíthatja így a megismert termelőket, akiket az egyesület korábban
már minősített, folyamatosan ellenőrizi a tevékenységüket, amiről
dokumentáció is készül. A projekt kiterjedt a Homokhátság védjegy
bevezetésére. Megismertetése érdekében az agrárkamara reklám anyagokat
bocsátott közre; 5000 db homokhátság védjeggyel ellátott reklám szatyor
szolgálja a homokháti termékek csomagolását, a Kamra-túra hálózat tagjai
közül ötven gazdálkodó számára készült védjegyes gazdakártya. A
vásárlók meglátogathatják azokat a tanyákat, ahol az egyesület tagjai
nevelik a jószágokat, termesztik a növényeket és előállítják a minőségi
élelmiszereket, hogy így betekintsenek a mikro gazdaság mindennapjaiba.
Ez növeli a termelő és a vásárló közötti bizalmat, hangsúlyozta a Gál
László elnök.
Az egyesület a következő hónapokban nagyobb sebességre kapcsol, hogy megismerjék a vásárlók a termékeket. Egy olyan központot alakítanak ki, ahol összegyűjtik a terméket, s azokat felcímkézik. Tervbe vették olyan mozgóbuszos kisbolt beindítását, mely a hét minden napján alkalmazkodva a helyi igényekhez megjelenik a településeken, s árulja a termékeket. Emellett továbbra is megvásárolható háztól az élelmiszer, telefonon, e-mailben személyesen lehet érdeklődni. Az egyesület nyitott, az elnök arra számít, hogy egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A munkájuk eredményeként nem csak jó minőségű élelmiszerhez juthat a vevő, de megerősödhet a piaci szerepe a tanyasi élelmiszertermelésnek, mely népesség megőrzést is jelent a vidék számára.
A projekt sikerét elősegítő Domján Gergely, a megyei agrárkamara elnöke azt hangsúlyozza, hogy óriási potenciál rejtőzik a tanyasi falusi élelmiszertermelésben. Ezt a mozgalmat célszerű tovább bővíteni, egy-egy család 40 kilométeres térségben láthatja el a vásárlóit, akik leellenőrizhető minőségi, nem pedig kétes eredetű élelmiszert vásárolhatnak. Azok, akik maguk számára állítanak elő élelmiszert, mert ők is azt fogyasztják, egyben garanciát is vállalnak a minőségért. Majd hangsúlyozta: akinek van módja, kapcsolódjék be az egyesület munkájába, mert így lehet megőrizni a vidék életképességét, s átadni az utódoknak azt a sok évszázados tudást, amivel ma még rendelkezünk. A www.kamra-tura.hu honlapon lehet megtalálni a gazdák elérhetőségét, termelési profilját, kínált termékeit.
Egyéb információk az alábbi telefonon kérhető: 76/ 497-072
Internetes elérhetőség:
Az egyesület a következő hónapokban nagyobb sebességre kapcsol, hogy megismerjék a vásárlók a termékeket. Egy olyan központot alakítanak ki, ahol összegyűjtik a terméket, s azokat felcímkézik. Tervbe vették olyan mozgóbuszos kisbolt beindítását, mely a hét minden napján alkalmazkodva a helyi igényekhez megjelenik a településeken, s árulja a termékeket. Emellett továbbra is megvásárolható háztól az élelmiszer, telefonon, e-mailben személyesen lehet érdeklődni. Az egyesület nyitott, az elnök arra számít, hogy egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A munkájuk eredményeként nem csak jó minőségű élelmiszerhez juthat a vevő, de megerősödhet a piaci szerepe a tanyasi élelmiszertermelésnek, mely népesség megőrzést is jelent a vidék számára.
A projekt sikerét elősegítő Domján Gergely, a megyei agrárkamara elnöke azt hangsúlyozza, hogy óriási potenciál rejtőzik a tanyasi falusi élelmiszertermelésben. Ezt a mozgalmat célszerű tovább bővíteni, egy-egy család 40 kilométeres térségben láthatja el a vásárlóit, akik leellenőrizhető minőségi, nem pedig kétes eredetű élelmiszert vásárolhatnak. Azok, akik maguk számára állítanak elő élelmiszert, mert ők is azt fogyasztják, egyben garanciát is vállalnak a minőségért. Majd hangsúlyozta: akinek van módja, kapcsolódjék be az egyesület munkájába, mert így lehet megőrizni a vidék életképességét, s átadni az utódoknak azt a sok évszázados tudást, amivel ma még rendelkezünk. A www.kamra-tura.hu honlapon lehet megtalálni a gazdák elérhetőségét, termelési profilját, kínált termékeit.
Egyéb információk az alábbi telefonon kérhető: 76/ 497-072
Internetes elérhetőség: