Kamra-túra

Homokháti tanyák egy lépéssel előbbre a piacon

A tanyafejlesztési program keretében megvalósuló „Homokhátság tanyai gazdaságainak piacra jutását segítő Kamra-túra” projekt április végén zárul. A három megyére –Bács-Kiskun-, Csongrád-, Pest- kiterjedő projekt keretében a megyei agrár
A tanyafejlesztési programból elnyert támogatás a már több mint hat éve működő Kamra-túra Homokháti Gazdaudvar Hálózat szervezetfejlesztését, egyesületi forma kialakítását is tette lehetővé. A frissen alakult egyesület elnöke, Gál László, aki biogazdálkodást folytat Bugacon. A növénytermesztés mellett száz szürke marhát, rackajuhot, mangalicát nevel. A gazdasága megszerezte a bio minősítést korábban. Az egyesület tagsága kistermelőkből áll, akik a saját gazdaságukban megtermelt alapanyagokból, a régi öregek receptjei alapján állítják elő mindazon élelmiszert, amivel a környékbeli piacokon kívánnak még több vásárlót megcélozni. A gazdák csak saját termelésű áruval jelenhetnek meg a piacokon, minőségi zöldséget, gyümölcsöt, mézet, bort, szőlőt, húskészítményeket, tejet, tejterméket, gyógynövény készítményeket állítanak elő. Ezek az oltalom alatt álló Homokhátság védjegyet viselik. Ez a védjegy a minőség garanciája, így a tagok egységes arculattal jelennek meg a vevők előtt. Ez azért fontos, mert a vásárló beazonosíthatja így a megismert termelőket, akiket az egyesület korábban már minősített, folyamatosan ellenőrizi a tevékenységüket, amiről dokumentáció is készül. A projekt kiterjedt a Homokhátság védjegy bevezetésére. Megismertetése érdekében az agrárkamara reklám anyagokat bocsátott közre; 5000 db homokhátság védjeggyel ellátott reklám szatyor szolgálja a homokháti termékek csomagolását, a Kamra-túra hálózat tagjai közül ötven gazdálkodó számára készült védjegyes gazdakártya. A vásárlók meglátogathatják azokat a tanyákat, ahol az egyesület tagjai nevelik a jószágokat, termesztik a növényeket és előállítják a minőségi élelmiszereket, hogy így betekintsenek a mikro gazdaság mindennapjaiba. Ez növeli a termelő és a vásárló közötti bizalmat, hangsúlyozta a Gál László elnök.

Az egyesület a következő hónapokban nagyobb sebességre kapcsol, hogy megismerjék a vásárlók a termékeket. Egy olyan központot alakítanak ki, ahol összegyűjtik a terméket, s azokat felcímkézik. Tervbe vették olyan mozgóbuszos kisbolt beindítását, mely a hét minden napján alkalmazkodva a helyi igényekhez megjelenik a településeken, s árulja a termékeket. Emellett továbbra is megvásárolható háztól az élelmiszer, telefonon, e-mailben személyesen lehet érdeklődni. Az egyesület nyitott, az elnök arra számít, hogy egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A munkájuk eredményeként nem csak jó minőségű élelmiszerhez juthat a vevő, de megerősödhet a piaci szerepe a tanyasi élelmiszertermelésnek, mely népesség megőrzést is jelent a vidék számára.

A projekt sikerét elősegítő Domján Gergely, a megyei agrárkamara elnöke azt hangsúlyozza, hogy óriási potenciál rejtőzik a tanyasi falusi élelmiszertermelésben. Ezt a mozgalmat célszerű tovább bővíteni, egy-egy család 40 kilométeres térségben láthatja el a vásárlóit, akik leellenőrizhető minőségi, nem pedig kétes eredetű élelmiszert vásárolhatnak. Azok, akik maguk számára állítanak elő élelmiszert, mert ők is azt fogyasztják, egyben garanciát is vállalnak a minőségért. Majd hangsúlyozta: akinek van módja, kapcsolódjék be az egyesület munkájába, mert így lehet megőrizni a vidék életképességét, s átadni az utódoknak azt a sok évszázados tudást, amivel ma még rendelkezünk. A www.kamra-tura.hu honlapon lehet megtalálni a gazdák elérhetőségét, termelési profilját, kínált termékeit.


Egyéb információk az alábbi telefonon kérhető: 76/ 497-072

Internetes elérhetőség:
Vissza