Kamra-túra

Gyulai Zita-Petőfi Népe cikk

2014-04-08 21:37:59

Városi közgazdászból lett tanyasi gazdasszony Gyulai Zita

Tavaly 40-féle lekvárt, befőttet, savanyúságot ésszörpöt készítettek, kerülték a tartósítószert

 

Gyulai Zita veteményeskertjében már februárban akadt tennivaló. Kikelt a hagyma és fokhagyma, az ősszel vetett mák. Szépen zöldell a fóliasátorban a saláta. A kamrájában roskadoznak a polcoka sokféle lekvár, befőtt, szárított fűszernövény alatt, amiket azt idéntől kistermelőként értékesít a gazdasszony. Emellett gyógynövények termesztésével is foglalkozik. És sok minden mással.

-       Azért költöztünk férjemmel és három gyermekünkkel városból Lajosmizse határába tanyára, hogy tiszta, vegyszermentesélelem kerüljön az asztalunkra. Végzettségem szerint közgazdász vagyok. Férjem grafikus vállalkozó. Korábban eszembe sem jutott, hogy tanyán éljek. Még öt éve is furcsán néztem volna a mai önmagamra. Gyermekeink születése táján kezdet tváltozni a gondolkodásunk. Kerültük a háztartásban használatos vegyszereket, odafigyeltünk arra, hogy minél kevesebb gyógyszert, tartósítószerrel készült készterméket, ételalapanyagot vásároljunk. Itt a tanyán egyre több ételt magunk készítünk, a saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből, fűszerekből. A tésztát még nem magam gyúrom, mert tavaly róka tizedelte a baromfiudvart. Friss tehéntejet vásárolunk, amiből nemrég elkezdtem vajat köpülni. Jól jönne egy nagyanyáink korabeli kézi köpülő, de befőttesüveggel is sikerül. Vetettünk búzát, hogy legyen saját lisztünk. Malmunk még nincs, de megszerettük a főttbúzát. A kézi erővel üzemeltethető régi gépekre mi nem múzeumi darabokként tekintünk, hanem az ön- és környezettudatos életünk segédeszközének használjuk.

A tanya gyümölcsösében terem alma, körte, cseresznye, meggy, sárgabarack, szilva.Télire megtelt a család éléskamrája. A termést egy részét aszalták, befőzték,savanyították, szárították. Iparkodnak visszatérni a házi, tartósítószermentes készítményekhez. Tavaly 40-féle lekvárt, befőttet, savanyúságot és szörpöt készítettek.

–       Van saját almaecetünk, paradicsomszószunk, mártermelünk mustárt a mustárkrémhez – folytatja Zita. – Amit nem fogyaszt el a család, azt tartósítjuk. A fölösleget szeretném értékesíteni, amihez kistermelői regisztrációs számot igényeltem. A jogszabályi előírásoknak megfelelő egységes címkéket készítettünk. Jól jön a grafikus férj a családban. A munkából gyerekeink is kiveszik részüket. Együtt tanulunk, együtt lépegetünk elődeink útján. Mindannyiunknak öröm a természetben élni, dolgozni és elfogadni ajándékait. P. Zs.

 

Megjelent: Petőfi Népe, 2014.március 31., 4. oldal

Vissza