Kamra-túra

Bóna Zoltán akácméze nyerte Az év méze 2015 díjat

2016-04-11 19:54:25

A VIII.Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyénekeredményét és az idei év legjobb mézét szombaton.

2015.12.12 15:21MTI

A keceliBóna Zoltán akácméze Az év méze 2015 díja mellett a legjobb akácméz kategóriamegosztott első helyezettje is lett. A felsőrajki Bakonyi Barnabás ugyancsakelső helyet ért el akácmézével.

http://enmg.hu/images/2015/12/1mez_fb.jpgFB Official

A legjobbvegyes virágmézet a kaposmérői Hanzel Róbert küldte be, a repceméz kategóriábana hímesházi Háy István diadalmaskodott. A szervezők a fajtamézeket több kategóriábasorolva zsűrizték, az egyes kategóriába a selyemfű- és hársmézeket sorolták,itt a csővári Dian Richard lett az első helyezett hársmézével. A második anapraforgó- és facéliamézek kategóriája volt, ebben a gyulai Lajos Zsoltnapraforgóméze ért el első díjat. A harmadik kategóriába az egyéb mézekkerültek, ahol a tótkomlósi Maya Péter édeskömény méze diadalmaskodott. 

A szervezők úgynevezett különlegesméz kategóriában is vizsgálták a beküldöttmintákat, ide egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített mézekkerültek. Ebben a gyulai Petrucza Tivadar diós akácméze ért el első helyezést. 

Árgyelán János versenyigazgató az MTI-nek elmondta: idén 76 településről, 108méhészetből összesen 265 mintát küldtek be a versenyre, ez a tavalyinálötvennel több. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, azillatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és acsomagolást. 

Közölte: első körben Gyulán zsűrizték a mézeket, ahol 67 mintát választottakki, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak is alávetettek. Ezen egyebek mellett afruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. A második köröszsűrizés Budapesten történt. 

Árgyelán János elmondta: a győztesek jogosultak arra, hogy 2016-ban a mézüketegy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlókfelé.

Vissza