Kamra-túra

Hortig Dezső

Lakcím:
6050 Lajosmizse Alsólajos 187.
Telephely:
6050 Lajosmizse Alsólajos 187.
Gazdaudvar címe:
6050 Lajosmizse Alsólajos 187.
Telefon:
30/620-6020
E-mail:
Weboldal:
Elérhetőség leírása:
Alsólajos 187.
Információk:
Ezt a gazdaságot megálmodtuk magunknak.

Ahogy történt:
A Párom építőipari vállalkozóként dolgozott Budapesten. Sok tárgyalás, szervezés, beszerzés nyugtalanította éjjel-nappal. Aztán jött a "nem tudom kifizetni" időszak. Ilyenkor mindig azt mondta:"- Elmegyek inkább vidékre disznót tartani!" Nem nagyon hittem neki, s talán reméltem is, hogy nem gondolja komolyan. Én még nem álltam erre készen.

Én ruhaipari-szakoktatóként már régóta nem találtam a helyem a szakmámban. Hiszen a szakmai képzés ma nem annyira fontos hazánkban. Így a párom segítője lettem.

Éltünk, dolgoztunk és közben jöttek az élelmiszerbotrányok. Amit csak lehetett megtettük, hogy elkerüljük a szennyezett élelmiszereket. Házilag sütöttük a kenyeret, nem vettünk "csak melegíteni kell" ételeket, hanem otthon főztünk, próbáltunk tanyasi alapanyagokat beszerezni.

Innen már álom nélkül is egyenes az út a saját tanyára. De jött az álom! 2008 januárjának egyik hajnalán felriadtam. Azt álmodtam, hogy van egy tanyánk Lajosmizsén, ahol kecskéket tartunk, sajtot készítünk. Láttam a házakat, állatokat, magunkat.

Úgy éreztem már ébren - , hogy ezt szeretném csinálni, így szeretnék élni. A Páromnak is nagyon tetszett az álom-ötlet.

Eljött a tájékozódás-ismeretszerzés-tanyakeresés időszaka. És mintha az égiek is segítettek volna.

Megtaláltuk azt az embert,(Kiss Ferenc Kőrösladány) akitől megtanulhattuk a sajtkészítés alapjait, de sokkal többet kaptunk tőle.


Megtaláltuk a tanyát, amit megálmodtam, s 2008 szeptemberében már költöztünk is. Megtaláltuk a teheneket, kecskéket és egyéb "tanyára való" állatainkat.

Megtaláltuk Lajosmizsén az új barátokat-segítőket.

Megépítettük, kialakítottuk az állatok lakhelyét, a fejőállást, a sajtkonyhát. És elkezdtünk dolgozni.

Jó étvágyat kívánunk, egészségünkre!

Termékek

  • kecskesajt
  • kecsketej
  • kecsketúró
  • sajt
  • tehéntej
  • tejföl
  • túró

Térkép

A gazdaudvar megközelítése:
Budapest felől az M5-ös autópályáról: Kecskemét Centrum kijárónál az autópályát elhagyva jobbra kell kanyarodni Lajosmizse felé . Az úton haladva (kb. 2 km) elfordulunk jobbra a 73-as km kőnél (Csordás boltnál.) Az autópálya felett átmegyünk majd a másod

Képek

Jelenleg nincs feltöltött gazdaudvar hír.